Raňajky sú grut, hovorievali naše staré mamy. A nedá sa nesúhlasiť. Prvé jedlo dňa by však nemalo byť hocijaké. Spoznajte výhody zdravých raňajok a niekoľko našich overených tipov, ktoré zasýtia a zároveň potešia chuťové poháriky. :)
SPRÁVNY ŠTART DO NOVÉHO DŇA
Jedlo by sme nemali vnímať iba ako riešenie pocitov hladu. A o raňajkách to platí dvojnásobne. Okrem toho, že majú naplniť žalúdok, je ich úlohou dodať telu dostatok energie na celý deň. (Podľa viacerých zdrojov jednu štvrtinu alebo pätinu denného energetického príjmu.) Správne zvolené raňajky nám po nočnom „hladovaní“ vyrovnávajú hladinu glukózy v krvi, čím zabezpečia, že sa cítime svieži, menej unavení a lepšie sa sústredíme. Sú preto rovnako dôležité pre dospelých i pre deti.
Pravidelné vynechávanie raňajok sa nám môže vrátiť nielen v podobe slabších výkonov v práci, ale i na zdraví. Bolo dokázané, že chýbajúce ranné jedlo zvyšuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, riziko srdcovo-cievnych ochorení a prispieva k vzniku cukrovky. Pri neraňajkujúcich deťoch bolo vplyvom únavy často pozorované zhoršenie krátkodobej pamäte a tým zhoršený prospech.
KEDY A ČO RAŇAJKOVAŤ
I keď každý z nás má iné chuťové preferencie, zistilo sa, že niektoré druhy pokrmov sú ráno vhodnejšie než iné. Zásadou zostáva, že jesť by sme mali najneskôr dve hodiny po prebudení a na tento rituál by sme si mali nájsť dostatok času. Raňajkovať rýchlo a v zhone, napr. cestou do práce nie je správne ani zdravé.
V rámci zdravej životosprávy sa všeobecne odporúča využívať aktuálne sezónne suroviny. Čerstvosť a kvalita potravín by mali byť samozrejmosťou po celý rok. Za ľahšie stráviteľné sa považujú teplé raňajky. Skvele naštartujú trávenie a pripravia ho na celý deň. Energeticky hodnotné sú jedlá z vajíčok, teplé kaše či domáce pečivo. Ak predsa radšej obľubujete studené varianty raňajok, siahnite po mliečnych produktoch ako sú jogurty, tvaroh alebo po ovsených vločkách zaliatych mliekom. K akémukoľvek rannému menu nezabudnite pridať ovocie, zeleninu a dostatok tekutín (čaj, vodu, čerstvú ovocnú šťavu).
RAŇAJKOVÉ TIPY PODĽA CHUTNÔ
- Banánovo – proteínové placky
Príprava dobrého jedla nemusí zabrať veľa času. Naše rýchle a zdravé placky si pripravíte už za 10 minút. Potrebovať budete 2 banány, 2 PL ľanového proteínu Chutnô, 4 PL vločiek, 4 PL mlieka, hrsť sekaných orechov.
Banány popučíme vidličkou a postupne pridáme ľanový proteín, vločky, mlieko a sekané orechy. Všetko zmiešame a opečieme na panvici s trochou oleja alebo masla. Podávame s ovocím a javorovým sirupom.
- Proteínová nátierka
Ak ste fanúšikmi studených raňajok, túto šikovnú nátierku si zamilujete. Jednoducho zmiešajte 1 hrudkový tvaroh, 3 - 4 lyžice masla, 2 PL ľanového oleja, soľ, mletú papriku, mletú rascu a čerstvú pažítku. Natrite na obľúbené pečivo a doplňte čerstvou zeleninou.
- Chlebík z ľanovej múky
Ak ráno nemáte času nazvyš, upečte si tento skvelý bezlepkový chlebík už večer. Svojou jednoduchosťou a výnimočnou chuťou si získa deti i dospelých.
Pripravte si 4 vajcia, 4 PL ľanovej múky, 6 PL slnečnicových semiačok, 1 PL ľanových semiačok, ½ ČL mletej rasce a soľ.
Postup začíname vyšľahaním bielok na hladký sneh, do ktorého postupne pridávame vaječné žĺtka. V samostatnej miske zmiešame múku, semienka, rascu a soľ. Obe zmesi spojíme a dáme do formy na pečenie vymastenej maslom a vysypanej kokosovou múkou. Pečieme pri teplote 180 °C približne 40 minút.
Tím Chutnô vám želá dobrú chuť a úspešný štart do nového dňa. :)