Ľanová múka sa vyznačuje, výrazne orechovou chuťou a vôňou. Je hnedej farby získaná z ľanu hnedého, odrody libra. Múka je bezlepková , celozrnná a má polohrubú štruktúru. Je bohatá na omega 3 mastné kyseliny a vlákninu. Pri varení a pečeni ľanová múka potrebuje viac vody (výrazne napučí). Vhodná je najmä pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok.
Zo semienok ľanu vylisujeme za studena ľanový olej a z výlisku ,,ľanového koláča“ vyrábame priamym mletím ľanovú múku. Preto má múka zachované všetky nutričné hodnoty obsiahnuté v ľanovom semienku. Z jedného kilogramu ľanových semienok dokážeme získať približne 700 g múky.
Skladovanie:
Na tmavom a suchom mieste. Dátum spotreby je uvedený na obale.
100 % Ľan olejný (linum usitatissimum)
Výživové údaje | na 100 g |
Energia | 1722 KJ |
409,1 Kcal | |
Sacharidy | 40,9 g |
z toho cukry | ‹2,5 g |
Tuky | 13 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 1,2 g |
mononenasýtené mastné kyseliny | 2 g |
polynenasýtené mastné kyseliny | 9,3 g |
Kyselina alfa-linolénová v 100 g tuku | 59 g |
Bielkoviny | 32 g |
Vláknina | 23 g |
Soľ | 0,14 g |
Horčík | 588 mg |
Vápnik | 383 mg |
Súbory na stiahnutie
Použitie:
Múka sa používa samostatne v receptoch na zdravé pečenie alebo ako prísada k inej múke.
- Pečenie koláčov, chlieb, cheesecake , bezlepkové pečenie, sušienky, zahustenie polievok, omáčok.
- Ľanovú múku možno použiť aj ako náhradu vajíčok v receptoch. ( 1 PL múky + 3 PL vody = 1 vajce)
ÚČINKY:
- Priaznivo pôsobí na funkciu tráviaceho systému,
- pálenie záhy,
- výborný pomocník na chudnutie,
- zvýšenie príjmu bielkovín,
- prírodné preháňadlo. (obsah vlákniny)