A nielen pečieme. Objavte nekonečné možnosti využitia tejto zdravej múky a niekoľko skvelých receptov z našej kuchyne. Na úvod si ju najprv trochu predstavme.
KDE SA VZALA A PREČO SI JU ZAMILUJETE
Ľanová múka je vlastne vedľajším produktom pri výrobe ľanového oleja. Napriek tomu však nie je žiadne béčko. Keď sa zo semienok ľanu procesom za studena vylisuje olej, z výlisku (tzv. ,,ľanového koláča“) sa priamym mletím vyrába múka, ktorá má rovnaké nutričné hodnoty ako semienka samotné.
Za zdravú ju považujeme pre vysoké množstvo vlákniny a proteínov (v 100 g múky nájdeme 30 – 40% bielkovín). Naopak málo obsahuje sacharidov, vďaka čomu je ideálnou potravinou pre celiatikov alebo ľudí dodržiavajúcich rôzne diéty. Lepok či nezdravé tuky by ste v nej hľadali márne. Svojim unikátnym zložením vyhovuje aj najnáročnejším stravníkom (napr. fanúšikom vegánskeho či paleo stravovania).
Kým vláknina prospieva nášmu tráveniu, nenasýtené mastné kyseliny, vápnik a horčík priaznivo pôsobia na zdravie srdca, ciev, nervovej sústavy a kvalitu vlasov a nechtov.
ĽANOVÁ MÚKA V KUCHYNI
Múka z ľanu sa v praxi dá použiť skutočne rôznorodo. Pracujete s ňou prvýkrát? Prejdite našim rýchlokurzom varenia a pečenia s touto výnimočnou ingredienciou.
5 vecí, ktoré by ste o ľanovej múke mali vedieť:
♥ Po kontakte s tekutinou silno napučí. Pri spracovávaní preto vyžaduje väčšie množstvo vody.
♥ Cestu dodá tmavšiu farbu a urobí ho hutnejším. Jedlá z nej sú spravidla sýtejšie ako po použití inej múky.
♥ V receptoch ňou môžete nahradiť 10 – 15% obilnej múky. Plnohodnotne zastúpi aj vajcia a tuky.
♥ Konzumácia ľanovej múky upravuje trávenie a predchádza zápcham.
♥ Jej odporúčaná denná dávka je jedna polievková lyžica.
A čo si z nej môžete pripraviť? Napríklad chutný chlebík, zdravý proteínový nápoj a mnoho ďalších jedál. Neváhajte ju prisypať aj do koláčového či šiškového cesta, do zmesi na placky alebo fašírky. Výborná je tiež na zahusťovanie polievok, omáčok a kaší. Už niekoľkými lyžičkami ľanovej múky zvýšite výživovú hodnotu akéhokoľvek pokrmu.
Tip na záver: Malých aj veľkých maškrtníkov vždy poteší s láskou upečená torta. Skúste túto božskú čokoládovú. Kto povedal, že zdravé nemôže byť chutné? Celý recept nájdete tu.