RÝCHLA ČOKOLÁDOVO CUKETOVÁ ALEBO JABLKOVÁ TORTA Z ĽANOVEJ MÚKY
Potrebujeme:
1 šálku postrúhanej cukety (alebo jabĺk) , ½ šálky ľanovej múky, ½ šálky špaldovej múky, ½ šálky trstinového cukru, ½ šálky oleja, 1 šálku mlieka, 1 horkú čokoládu, 1 ČL mletej škorice, 3 PL kakaa, 1 ČL sódy bikarbóny
Postup:
V jednej miske zmiešame postrúhanú cuketu (alebo jablká), mlieko, cukor a olej. V druhej miske spojíme múku so škoricou, sódou bikarbónou a posekanou čokoládou. Obe zmesi spojíme a dáme piecť do formy ᴓ 24 cm vymastenej maslom a vysypanej múkou. Pečieme pri teplote 160 – 170 °C približne 45 minút.
Po upečení ešte zahorúca potrieme džemom a necháme vychladnúť. Nakoniec tortu polejeme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme z nalámanej čokolády a cca 0,5 – 1 dcl šlahačkovej smotany alebo mlieka. Ak sa nám zdá čokoládová poleva hustá, dolejeme ešte smotanu alebo mlieko. Poleva má byť nutelovej konzistencie. Stred torty dozdobíme ovocím podľa fantázie.