RÝCHLA ČOKOLÁDOVO CUKETOVÁ ALEBO JABLKOVÁ TORTA Z ĽANOVEJ MÚKY
Potrebujeme:
1 hrnček postrúhanej cukety (alebo jabĺk) , ½ hrnčeka ľanovej múky, ½ hrnčeka pohánkovej múky, ½ hrnčeka trstinového cukru (alebo kokosového cukru), ½ hrnčeka oleja, 1 hrnček mlieka, 1 horkú čokoládu, 1 ČL mletej škorice, 3 PL kakaa, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 vajíčko
Postup:
V jednej miske zmiešame postrúhanú cuketu (alebo jablká), žĺtok, mlieko, cukor a olej. V druhej potom múku so škoricou, sódou bikarbónou a posekanou čokoládou. Obe zmesi spojíme a pridáme sneh vyšľahaný z jedného bielka. Dáme piecť do formy ᴓ 24 cm alebo do hranatého plechu 30 x 23 cm vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 160 – 170 °C približne 45 minút.
Po upečení ešte zahorúca potrieme džemom a necháme vychladnúť. Nakoniec tortu polejeme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme z nalámanej čokolády a cca 0,5 – 1 dcl šľahačkovej smotany alebo mlieka. Ak sa nám zdá čokoládová poleva hustá, dolejeme ešte smotanu alebo mlieko. Poleva má byť nutelovej konzistencie. Stred torty dozdobíme ovocím podľa fantázie, alebo ak máme hranatý plech dozdobíme sušeným alebo čerstvým ovocím, orechami, mandľami.
Prajeme dobrú chuť!