Potrebujeme:
150 g masla
240 g medu
150 g pomletého trstinového cukru
(napr. na kávovom mlynčeku)
3 ČL sódy bikarbóny
3 ČL perníkového korenia
1 a 1/2 ČL mletej škorice
3 vajcia + 1 vajce na potretie
200 g pohánkovej múky
150 g ryžovej múky
60 g cirokovej múky
30 g ľanovej múky
150 g mletých bezlepkových vločiek
(napr. na kávovom mlynčeku)
Postup:
Všetky suroviny okrem múk a vločiek dáme do hrnca a miešame vo vodnom kúpeli na miernom ohni. Keď sa nám suroviny spoja, začneme miešať metličkou do jemnej peny približne 10 minút. Odstavíme z ohňa a primiešame múky. Cesto necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny. Stuhnuté cesto rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme ozdobiť orechom, lekvárom alebo podľa chuti. Pečieme približne 5 – 10 minút pri teplote 170°C. Ak chceme aby sa nám medovníčky pekne leskli, po upečení horúce potrieme bielkom.