ZDRAVÉ MEDOVNÍKY S ĽANOVOU MÚKOU
Potrebujeme:
150 g masla
240 g medu
150 g trstinového cukru (pomletého na kávovom mlynčeku)
3 ČL sódy bikarbóny
3 ČL perníkového korenia
11/2 ČL mletej škorice
3 vajcia + 1 vajce na potretie
300 g hladkej špaldovej múky
120 g hladkej celozrnnej ražnej múky
30 g ľanovej múky Chutnô
150 g vločiek (pomletých na kávovom mlynčeku)
Postup:
Všetky suroviny okrem múk a vločiek dáme do hrnca a miešame vo vodnom kúpeli na miernom ohni. Keď sa nám suroviny spoja, začneme miešať metličkou do jemnej peny približne 10 min. Odstavíme z ohňa a primiešame múky. Cesto necháme odležať v chladničke minimálne 12 hodín. Pred pečením cesto vyberieme z chladničky, aby sa trochu ohrialo. Dôležité je, aby nebolo príliš prehriate, pretože sa nám bude lepiť. Vyvaľkáme približne na hrúbku 1 cm a vykrajujeme rôzne tvary. Potrieme vajíčkom a môžeme ozdobiť orechmi či lekvárom.
Pečieme približne 5 – 10 min. pri teplote 170 °C. Ak chceme, aby sa nám medovníčky pekne leskli, po upečení ešte zahorúca potrieme vaječným bielkom.
Krásne a najmä chutné Vianoce vám želá tím Chutnô. :)