Potrebujeme:
• Cesto •
200 g hladká špaldová múka
60 g celozrnná špaldová múka
20 g ľanová múka Chutnô
100 g trstinový cukor
1 prášok do pečiva
150 g maslo
1 vajce
• Jablková plnka •
800 g strúhané jablká
2 lyžičky mletej škorice
2 PL trstinového cukru
citrónová šťava
Postup:
Do misky nasypeme múky, prášok do pečiva a cukor. Všetko premiešame a pridáme zmäknuté maslo a vajce. Vypracované cesto dáme na 30 minút odležať do chladničky, aby sa nám s ním lepšie pracovalo.
Medzitým si postrúhame jablká, zmiešame ich so škoricou a cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou.
Cesto si rozdelíme na dve polovice. Formu na pečenie s ᴓ 26 cm vymastíme maslom a vtlačíme do nej ½ cesta - rovnomerne po celej forme, aj po okrajoch. Na vrch poukladáme jablkovú plnku a prikryjeme zvyšným cestom, ktoré sme si vopred vyvaľkali na potravinovej fólii. (Kto nechce vaľkať, môže cesto len postrúhať na strúhadle.)
Pripravený jablčník pečieme cca 45 minút pri teplote 170 ºC. Po upečení ho môžeme posypať práškovým cukrom.
Dobrú chuť ;)