Na cesto potrebujeme:
1 a ¾ šálky pohánkovej múky
¼ šálky ľanovej múky
1 bezlepkový Zlatý klas
¾ šálky trstinového cukru
1 vanilkový cukor
1 žĺtok
1 bezlepkový prášok do pečiva
5 PL kakaa
1 maslo
Plnka:
3 natierateľné tvarohy (750 g)
1 vanilkový cukor
¾ šálky trstinový cukor (najlepšie pomletý)
1 bezgluténový Zlatý klas alebo vanilkový puding
3 ks žĺtky
4 ks bielka
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme tuhé cesto. Odložíme do chladničky aspoň na 1 – 2 hodiny. Pre zrýchlenie procesu môžeme odložiť do mrazničky na 10 – 15 min. Keď necháme cesto schladiť, bude sa nám s ním lepšie pracovať. Kým sa chladí pripravíme si plnku. Do misky dáme tvarohy, cukor, Zlatý klas, žĺtky a vymiešame. Z bielkov si spravíme sneh, ktorý zľahka zmiešame s tvarohovou plnkou.
Schladené cesto si rozdelíme na dve polovice. Prvú polovicu nastrúhame na maslom potretý a múkou vysypaný plech. Následne vylejeme tvarohovú zmes a postrúhame zvyšnú časť cesta. Takto pripravený koláčik pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 – 170°C približne 45 – 50 minút.
Najlepšie chutí na druhý, ideálne tretí deň.