Na cesto potrebujeme:
1 + ¾ šálky pohánkovej múky
¼ šálky ľanovej múky
1 bezlepkový zlatý klas
¾ šálky trstinového cukru
1 vanilkový cukor
1 žĺtok
1 prášok do pečiva
5 PL kakaa
1 maslo
Plnka:
3 natierateľné tvarohy (750g)
1 vanilkový cukor
¾ šálky trstinový cukor (najlepšie pomletý)
1 zlatý klas, alebo vanilkový puding
3 ks žĺtky
4 ks bielka
Postup:
Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme tuhé cesto. Odložíme do chladničky aspoň na 1 – 2 hodiny. Pre zrýchlenie procesu môžeme odložiť do mrazničky na 10 – 15 min. keď necháme cesto schladiť, bude sa nám lepšie s ním pracovať. Kým sa chladí si pripravíme plnku. Do misky dáme tvarohy, cukor, zlatý klas, žĺtky a vymiešame. Z bielkov si spravíme sneh, ktorý zľahka zmiešame s tvarohovou plnkou.
Schladené cesto si rozdelíme na dve polovice. Prvú polovicu nastrúhame na maslom potretý a múkou vysypaný plech. Následne vylejeme tvarohovú zmes a postrúhame zvyšnú časť cesta. Takto pripravený koláčik pečieme vo vyhriatej rúre 160 – 170 ̊ C približne 45 – 50 minút.
Najlepšie chutí na druhý aj tretí deň