Potrebujeme:
- 150 g masla,
- 240 g medu,
- 150 g pomletého trstinového cukru
(napr. na kávovom mlynčeku), - 3 ČL sódy bikarbóny,
- 3 ČL perníkového korenia,
- 1 a 1/2 ČL mletej škorice,
- 3 vajcia + 1 vajce na potretie,
- 200 g pohánkovej múky,
- 150 g ryžovej múky,
- 60 g cirokovej múky,
- 30 g ľanovej múky,
- 150 g mletých bezlepkových vločiek
(napr. na kávovom mlynčeku).
Postup:
Všetky suroviny okrem múk a vločiek dáme do hrnca a miešame vo vodnom kúpeli na miernom ohni. Keď sa nám suroviny spoja, začneme miešať metličkou do jemnej peny približne 10 minút. Odstavíme z ohňa a primiešame múky. Cesto necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny. Stuhnuté cesto rozvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme ozdobiť orechom, lekvárom alebo podľa chuti. Pečieme približne 5 – 10 minút pri teplote 170°C. Ak chceme, aby sa nám medovníčky pekne leskli, po upečení horúce potrieme bielkom.