Potrebujeme:
- 150 g masla,
- 240 g medu,
- 150 g trstinového cukru (pomletého na kávovom mlynčeku),
- 3 ČL sódy bikarbóny,
- 3 ČL perníkového korenia,
- 11/2 ČL mletej škorice,
- 3 vajcia + 1 vajce na potretie ,
- 300 g hladkej špaldovej múky,
- 120 g hladkej celozrnnej ražnej múky,
- 30 g ľanovej múky Chutnô,
- 150 g vločiek (pomletých na kávovom mlynčeku).
Postup:
Všetky suroviny okrem múk a vločiek dáme do hrnca a miešame vo vodnom kúpeli na miernom ohni. Keď sa nám suroviny spoja, začneme miešať metličkou do jemnej peny približne 10 min. Odstavíme z ohňa a primiešame múky. Cesto necháme odležať v chladničke minimálne 12 hodín. Pred pečením cesto vyberieme z chladničky, aby sa trochu ohrialo. Dôležité je, aby nebolo príliš prehriate, pretože sa nám bude lepiť. Vyvaľkáme približne na hrúbku 1 cm a vykrajujeme rôzne tvary. Potrieme vajíčkom a môžeme ozdobiť orechmi či lekvárom.
Pečieme približne 5 – 10 min. pri teplote 170 °C. Ak chceme, aby sa nám medovníčky pekne leskli, po upečení ešte zahorúca potrieme vaječným bielkom.
Krásne a najmä chutné Vianoce vám želá tím Chutnô. :)