Potrebujeme:
- 5 vajíčok,
- 5 PL trstinového cukru,
- 4 PL pohánkovej múky,
- 1PL ľanovej múky,
- 500 g mascarpone,
- 500 ml šľahačkovej smotany,
- ¾ šálky trstinového cukru,
- 4 PL likéru Amareto,
- ½ šálky silnej zalievanej kávy.
Postup:
Z bielkov a 5 PL trstinového cukru vyšľaháme sneh. Pridáme vaječné žĺtky a nakoniec jemne primiešame múky. Takto pripravené piškótové cesto dáme piecť do štvorcovej formy 24 x 24 cm vystlanej papierom. Pečieme cca 15 min. pri teplote 160 – 170 °C.
Medzitým si pripravíme krém. Vyšľaháme mascarpone so šľahačkovou smotanou a ¾ šálky trstinového cukru. Pridáme 2 PL Amareta. Následne si pripravíme silnú kávu do ½ šálky (150 – 200 ml) a primiešame do nej ešte 1 – 2 PL likéru.
Po upečení a vychladnutí piškótu prekrojíme po dĺžke tak, aby nám vznikli dva rovnaké pláty. Spodný plát prelejeme približne polovicou kávovej zmesi a natrieme krémom. Môžeme poukladať bobuľové ovocie napr. maliny a polejeme zvyšnou kávovou zmesou a krémom. Posypeme práškovým kakaom a vložíme do chladničky ideálne na 6 – 8 hodín alebo do druhého dňa.