Potrebujeme:
- 250 g odtučneného roztierateľného tvarohu,
- 3 vajcia,
- 1 PL repkového alebo olivového oleja,
- 4 PL psylllia (vlákniny),
- 4 PL vlažnej vody,
- 1 PL slnečnicových semienok,
- 1 PL tekvicových semienok,
- 1 PL ľanovej múky,
- 1 ČL prášku do pečiva (alebo sódy bikarbóny),
- ½ ČL morskej soli,
- ½ ČL mletej rasce.
Postup:
V miske vymiešame psyllium s vodou. Necháme odležať 5 – 10 min. Následne primiešame tvaroh, žĺtka a olej. Postupne pridáme tekvicové a slnečnicové semienka, ľanovú múku s práškom do pečiva, soľ a rascu. Nakoniec pridáme sneh vyšľahaný z vaječných bielkov. Takto pripravené cesto lyžicou vložíme do formy na mufiny a pečieme pri 190 ̊ C približne 25 – 30 min. Žemle sú krásne nadýchané a vláčne.
Prajeme dobrú chuť!