Potrebujeme:
- 500 g zemiakov (5 - 6 ks strednej veľkosti),
- 8 PL (kopcovitých) špaldovej polohrubej múky,
- 2 PL ľanovej múky,
- 1 vajce,
- soľ podľa chuti,
- syr v črievku,
- 1 - 2 dcl mlieka,
- strúhaný syr,
- cibuľku.
Postup:
Do väčšieho hrnca dáme variť vodu a keď začne vrieť pridáme soľ. Medzitým si pripravíme cesto na halušky. Zemiaky očistíme a postrúhame, pridáme vajíčko (nemusí byť, držia tvar aj bez neho), soľ a premiešame. Nakoniec pridáme obe múky. Cesto má byť hustejšej konzistencie. Ak sa nám zdá riedke, pridáme ešte múku. Takto pripravené cesto pretlačíme cez sitko na halušky do vriacej vody. Keď halušky vyplávajú na povrch povaríme 2 - 3 minútky a scedíme.
Na záver si pripravíme jednoduchú syrovú omáčku. Do hrnca dáme zohriať cca 1 – 2 dcl mlieka a pridáme syr v črievku. Môžeme pridať aj nastrúhaný syr. Krátko zohrejeme a zmiešame s haluškami. Podávame s opečenou cibuľkou a pažítkou.